Nový typ frekvenčního měniče na bázi SiC/GaN optimalizovaný pro PMSM motory

Období řešení projektu: 2024-2026 
Kód projektu CEP: FW11020104 
Link na CEP: https://www.isvavai.cz/cep?s=jednoduche-vyhledavani&ss=detail&n=0&h=FW11020104

Projektový tým ústavu:

doc. Ing. & Ing. Martin Novák Ph.D.
ing. Zdeněk Novák Ph.D.
ing. Lubomír Musálek
prof. Ing. Jaroslav Novák CSc.

Popis projektu:

V rámci výzkumného projektu s firmou RegulTech servis, s.r.o. z Hradnce Králového vyvíjíme nový typ frekvenčního měniče na bázi SiC/GaN optimalizovaný pro synchronní motory s permanentními magnety (PMSM) motory a podporu obnovitelných zdrojů. Cílem projektu je zmenšení rozměrů frekvenčního měniče, eliminace potřeby externích vyhlazovacích indukčností a zvýšení účinnosti měniče. Tím bude dosaženo mnohem kompaktnějšího řešení s lepšími parametry jak samotného frekvenčního měniče, tak i zařízení ve kterém bude frekvenční měnič implementován. Důsledkem pak bude například zvýšení energetické efektivity topného faktoru tepelného čerpadla, snížení spotřeby elektrické energie servopohonů a elektromotorů v průmyslových aplikacích, snížení hlučnosti, zmenšení rozměrů a zvýšení spolehlivosti.

Frekvenční měnič bude založen na dnes nejmodernějších spínacích prvcích SiC nebo GaN. Projekt se bude zabývat optimálním návrhem frekvenčního měniče, jeho řízením, experimentálním ověřením až do stádia výroby funkčního vzorku. K ověření funkčnosti frekvenčního měniče dojde na jednom z největších spotřebičů pro domácnosti – na tepelném čerpadle.

Tento projekt je financován se státní podporou Technologické agentury ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v rámci Programu TREND.

Výsledkem projektu bude frekvenční měnič na bázi SiC/GaN optimalizovaný pro PMSM motory a podporu obnovitelných zdrojů a tepelné čerpadlo.